Maxan Jean Louis (Jérémie, Haïti, 1966)

Maxan Jean LouisMaxan komt uit een boerengezin en is geboren in de bergen rondom Jérémie.Na de middelbare school begon hij als metselaar, maar zijn vrije uren gebruikte hij om te schilderen, waarbij zijn broer, Henri, zelf een bekend schilder, hem de fijne kneepjes bijbracht.

In het begin van zijn carrière schilderde Maxan vooral vrolijke kleurrijke markttaferelen. Door de bloedige staatsgreep van 1991 in Haïti is zijn stijl echter sterk veranderd. Het surrealisme gaf hem de kans om de gewelddadige verschrikkingen van die jaren te kunnen veroordelen in zijn werken, zonder daarmee direct politieke vijanden te maken.

In latere jaren verwerkt Maxan in zijn werken veelal het Frans-Creoolse gezegde "Trois Femmes Egyptische" ("Drie Egyptische Vrouwen"), een gezegde waarmee bedoeld wordt dat geld en macht een man nog niet gelukkig hoeven te maken in de liefde… Veel van zijn werken tonen dan ook een treurig uitziende man, omringd door drie vrouwen. Voodoo-verwijzingen in zijn werk, zoals brandende kaarsen, worden ingezet om de voodoo-geesten gunstig te stemmen en zo de kans op een welvarender en politiek stabieler Haïti te vergroten.

Maxan's werken worden ingedeeld in de Saint Soleil-stroming, hoewel zijn stijl erg eigenzinnig is, zowel qua kleurgebruik en thematiek als qua oog voor detail.

Haïti Fair Trade Art ondersteunt Maxan Jean Louis en andere kunstenaars uit Haïti door het verstrekken van microkredieten. Klik op Haïti Fair Trade Art voor meer informatie.
sluiten